Reţeta - de la cereale aurii,
la halba ispititoare

De multe ori se spune că „mai puţin înseamnă mai mult”. Lucrurile cele mai simple pot fi surprinzătoare tocmai pentru că sunt uşor de înţeles şi lipsite de artificialitate. Acelaşi lucru putem afirma despre reţeta berii Nemţeana. Ştiinţă şi meşteşug în acelaşi timp, procesul de fabricare constă în mixul armonios a nu mai mult de cinci ingrediente. Însă, pe cât de logică ne poate apărea fiecare etapă, pe atât de multă iscusinţă necesită, pentru ca în final să obţinem băutura spumoasă şi intensă pe care o savurăm cu nesaţ. Măestria berarului constă în urmărirea tuturor parametrilor tehnologici, cu scopul de a obţine un produs constant care să satisfacă şi pe cel mai exigent client. Ştiinţa obţinerii berii este cea care ne permite să aplicăm regulile sale cu iscusinţa şi viziunea unui adevărat artist. Nemţeana este o ştiinţă cu gust, culoare şi trăire. Descoperă-i toate secretele!  

 

MĂCINAREA

În această etapă, malţul se mărunţește într-o granulaţie prestabilită.

 

PLĂMĂDIREA

Constă în obţinerea în primă fază a unui amestec de apă cu măciniş. Plămada este apoi încălzită la temperaturi optime, pentru ca enzimele din cereale să acţioneze. În final are loc solubilizarea zaharurilor şi a altor compuşi ce constiutuie în fapt hrana pentru drojdie în etapa de fermentaţie.

 

FILTRAREA NATURALĂ

În acest punct, sunt separate cu un randament cât mai bun substanţele solubile de partea insolubilă a plămezii.

 

FIERBEREA MUSTULUI

După filtrare se obţine un must care se fierbe împreună cu cele două tipuri de hamei, conform reţetei. Un tip de hamei este ingredientul cheie pentru gustul amărui al produslui finit, iar cel de-al doilea, pentru aroma unică. Tot acum are loc definitivarea mustului de bere, prin limpezire şi separarea substanţelor insolubile.

 

RĂCIREA MUSTULUI

Pentru a obţine o temperatură optimă de acţiune a drojdiei, are loc răcirea mustului. Această operaţiune este însoţită şi de aerare, oxigenul fiind necesar pentru multiplicarea drojdiei. În mustul răcit şi aerat se dozează drojdia de bere, cu scopul final al transformării zaharurilor în alcool şi dioxid de carbon.

 

FERMENTAREA MUSTULUI

Fermentarea mustului cu drojdie durează minim douăzeci şi una de zile şi este compusă din două etape:

  • • Fermentarea primară - se desfăşoară pe parcursul a minim 7 zile, la temperatura de 14 grade celsius şi are ca scop transformarea zaharurilor în alcool, dioxid de carbon şi alţi compuşi de aromă, dar şi recuperarea drojdiei multiplicate.
  • • Maturarea - durează minim 14 zile, la temperatura de – 1,5 grade celsius şi are ca scop îndepărtarea, cât mai mult posibil, a drojdiei remanente şi a aromelor străine prin spălarea cu dioxid de carbon. Se obţine astfel o aromă finală cât mai pură, cu gust de malţ şi de hamei.

Fermentarea este o operaţie foarte importantă, fiind monitorizată zi de zi, atât prin degustare, cât şi prin urmărirea parametrilor care ar putea influenţa calităţile produsului final: extract, presiune, temperatură.  

 

SERVIREA

Un ultim detaliu te mai desparte de savoarea desăvârşită a unei beri naturale. Învaţă cum să profiţi de gustul intens al fiecărei picături, iar efortul nostru se transformă în satisfacţia ta >>

© 2024 Nemțeana | Termeni și condiții | ANPC

creat de Artvertising